Author:
• Tuesday, June 29th, 2010
Utcákat öntött el az ár

Egyelőre jelentősebb anyagi károk nélkül, de több utcát elárasztva tört az áradás Gyergyószentmiklósra. Az ilkletékesek szerint Gyergyószéken a mélyebben fekvő borzonti házak kerülhetnek veszélybe, ha az esőzés nem ér véget.

arviz5_b

A Csiszér patak egyik mellékárkán zúdult a Gyergyószentmiklósra az az áradás, amely órákig rohanó folyóvá változtatott több utcát.  Az Ady Endre, a Selyem és a Külső utca portái előtti árok a két napja folyamatos esőzések nyomán már nem volt képes levezetni a vizet, amely így nagyobbrészt az utcákat lepte el.

arviz3_b

A délutáni órákban a Rózsák utcája és a Külső utca kereszteződésében 30 centi magasan állt a víz. A Külső utca egyébként szinte a teljes hosszában, több száz méteren át folyóvá változott. A riadóztatott mellékgazdaság dolgozói, ahol lehetett mélyítették az árkokat, a víz útját gátoló átvezető csöveket több helyen kiemelték.

arviz4_b

Az ár az utca két oldalán több pincébe, udvarra is betört, veteményeseket tett tönkre. A városon átfolyó patakoknál egyébként három napja végeztek árvízmegelőző medertakarítást. Az illetékesek szerint enélkül jóval nagyobb lenne a kár. A házak, udvarok megvédésének érdekében a Csiszér és a Visszafolyó patakok folyását a mezők felé terelték el.

arviz1_b

Az áradás a kisebb patakokon, árkokon zajlik, de évek óra nem volt ilyen magas a Békény vízszintje sem, a szombat esti órákban alig félméternyi látszott ki a támfalakból. Az esti órákra az árhullám levonult, de az eső nem állt el, a polgárvédelem, vagyis lényegében a mellékgazdaság dolgozói állandó készenlétben állanak.

bekeny_b

Gyergyószéken egyébként egyelőre nem okoztak nagyobb károkat a megduzzadt folyóvizek. Borzonton egy útszéli árok telt fel annyira, hogy hidakat kellett miatta lebontani, több házat pedig homokzsákkal igyekeznek megvédeni. Angi Gábor a Vízügy illetékese elmondta, ha az esőzések nem csillapodnak itt 4-5 mélyebben fekvő ház veszélybe kerül.

[szekelyhon.ro]

Category: Public
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.