Author:
• Sunday, October 31st, 2010

Egyedi módon próbálja átadni az ifjúságnak szülőföldjük múltját, még létező értékeit a gyergyóalfalvi felnőtt közösség. A Sövér Elek Iskolaközpont szülőbizottsága idén elkezdett három éves, Ismerjük meg Alfalut – Mint a mesé(k)ben elnevezésű projektje keretében ötödik osztályosok számára szervez olyan programokat, amik által a gyermekek megismerhetik falujuk hagyományait, természeti és kulturális értékeit.

alfalu_mint_a_mesekben_03_b

Ismerjük meg Alfalut – Mint a mesé(k)ben címmel indított programsorozatot az alfalvi Sövér Elek Iskolaközpont szülőbizottsága az iskola ötödikes diákjai számára. A három éves projekt keretében Alfalu öregjei elevenítik fel a falu múltját, ismertetik a helyi értékeket.

„Mivel a régi öregek, akik tisztelték a természetet, akik együtt éltek a földdel, és átéltek sok borzalmas eseményt, ami a ma fiataljainak szinte elképzelhetetlen, egyre kevesebben vannak, így egyre fogy az, aki átadhatná bölcsességét, tudását a jövő generációjának. Úgy gondoltuk, követjük őseink szokásait és megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a fiatalok meghallgathassák a vének bölcsességét, a múlt meséjét – fogalmaz a program kapcsán Kassay Noémi, a szülőbizottság elnöke. Ismertetése szerint az idén júniusban indított projekt célja, hogy a diákok megismerjék, megszeressék az őket körülvevő világot, hogy megértsék: vigyázni minderre az ő feladatuk is.

A programsorozat részeként a falu veteránjai, kézművesei, mesemondói tartanak előadásokat a gyerekeknek, ezáltal örökítve át szülőföldjük hagyományait, természeti és kulturális értékeit.

alfalu_mint_a_mesekben_02_b

A program első részében Alfalu földrajzáról, környezetéről Vargyas Antal nyugdíjas tanár beszélt a gyermekeknek, a község történelmét a szintén nyugdíjas pedagógus, Bogyé Miklós elmesélésében ismerhették meg. A templomban folytatott ásatásokról a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum régésze, az ásatások irányítója, Demjén Andrea tartott képes beszámolót. Fülöp Sándor helytörténész, nyugdíjas agrármérnök, az ’56-os forradalmi harcok áldozatáról, Bokor Jánosról, Gyergyóalfalu szülöttjéről mesélt a diákoknak.

Az elméleti ismereteket gyakorlati úton szerzett tapasztalatokkal is bővíthették a programban részt vevő gyerekek – a falut és a falu életének megismerését célzó séták, felderítések, térképkészítés, kirándulások, irányított játékok, vetélkedők által eddig ismeretlen értékekre is bukkantak. A foglalkozások részét képezte az értékgyűjtés – az otthonról hozott „családi örökség” bemutatása, történetének elmesélése során is rengeteg feledésbe merült érdekesség került felszínre. A foglalkozásokat Lazsádi Csilla és Gergyely Annamária, a marosvásárhelyi Kulcs Egyesület szociálpedagógusai, illetve Kiss Laura, a Sövér Elek iskola biológiatanára vezette.

alfalu_mint_a_mesekben_04_b

„Minden közösség igénye, hogy olyan generáció nőjön fel, amely ismeri, megbecsüli és vigyázza a helyi értékeket. Egy egészséges gondolkodású, hagyományait, természeti és kulturális értékeit ismerő és megbecsülő generáció felnövekedését szeretné támogatni ez a program, ami egy olyan interaktív tanulási, tapasztalási folyamat során megszerzett tudáshalmaz és élményanyag összességét biztosítja a résztvevő diákoknak, amely biztos alapul szolgál majd a közösség egy egészséges generációjának felnövekedéséhez” – vallja Kassay Noémi. Ő a gyerekek kulturális és műveltségi igényének kialakítását, a közösséghez tartozás érzésének megtapasztalását, valamint a szülőfalu iránti szeretet fejlesztését reméli a programtól.

A három éves projekt első része október 24-én zárult, a folytatást jövő év tavaszára tervezik. A szervező szülői bizottság kezdeményezését a Communitas Alapítvány és Gyergyóalfalu Tanácsa támogatta. A marosvásárhelyi Kulcs Egyesület és a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ partnerként vesz részt a programban.

[szekelyhon.ro]

Category: Public
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.